Наемите на търговски имоти във Великобритания отчита непрекъснат негативен тренд за последните 14 месеца, като в края на април са достигнали най-ниските нива от декември 1992 г., сочат данни на IPD UK.

Тримесечните данни за нивата на наемите на търговски имоти - които са ключов показател за собствениците на такива имоти са оказват много близо до дъното което показва нестабилното положения на имотния пазар на Острова, категорични са експерти.

Все пак, през април се наблюдава забавяне в понижението на наемите на търговски площи като според данните това е най-ниските месечен спад от август 2008 г. и преди фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Наемите на търговски имоти на британския пазар не са се понижавали толкова драстично от повече 16 г. насам. Шоковото понижение в наемането на търговски площи засегна много сериозно индустрията и много от инвеститорите им се наложи да излязат от играта - казва Малкъм Фродшман - директор проучвания на IPD.

За сега е много трудно да се прогнозира кога ще се възстановят нормалните месечни наемни нива на търговските площи, то със сигурност това няма да стане в условията на слаб или никакъв икономически ръст какъвто Великобритания очаква да отчете през тази година.