Поевтиняването на паунда с 20% през изминалата година е направило британските имоти пръв избор за фонда за инвестиции в имоти - Schroders Plc.

Пазарът се сочи като пръв избор в сравнение с останалите развити европейски пазари, според изследване, цитирано от Bloomberg.

Централната банка на Великобритания обяви, че очаква възстановяване на британската икономика, където безработицата е най-висока от 1997 година насам.

Според анализатори от Mellon Capital Management Corp. поевтиняването на британската лира е към своя край и заедно с поевтиняването на имотите във Великобритания пред инвеститорите се отварят добри възможности.

Изследване на базираната в Ню Йорк Citigroup Inc. посочи през изминалата седмица, че британската валута е сред най-подценените валути, като се търгува с близо 15% под справедливата си стойност.

Анализатори от Barclays Plc прогнозират 18% ръст спрямо долара и 11% поскъпване спрямо еврото през следващата година. От Goldman Sachs Group Inc. очакват пък повишение на лирата с 23% спрямо долара и 15% спрямо еврото.

Много средства вече се насочват към британската валута от пенсионни фондове, застрахователни компании и други институционални инвеститори, които залагат на старт на възстановяването на британската икономика.

Днес по време на търговията си в Лондон, паундът се повиши с 0.8% спрямо еврото до ниво от 88.23 пенса за евро. Спрямо долара британската валута се повиши с 0.5%.

Британската валута регистрира повишение от 3.3% през изминалия месец спрямо долара, което бе и най-голямото му повишение от ръст с 5.1% през същия месец на 2006 година.

През март цените на имотите в Обединеното кралство регистрираха повишение след 16-месечно понижение в цената си. Положителни данни дойдоха и от продажбите на дребно, нараснали с 6.3% през април на годишна база.