AIG ще ускори плановете си за първично публично предлагане на акции (IPO) на азиатското си подразделение, от което би могла да набере повече от 4 млрд. долара, информира Reuters.

IPO-то ще помогне на застрахователя да изплати част от 180-те млрд. долара, които правителството на САЩ досега е инжектирало в компанията и ще помогне на печелившата азиатска животозастрахователна компания American International Assurance Co Ltd (AIA), да се отдели от изпадналата в затруднение компания майка.

Първичното публично предлагане, което се очаква да набере поне 4 млрд. долара, ще бъде най-голямото в Хонконг след това на China Citic Bank Corp която набра 4.2 млрд. долара през април 2007 г., според данни на Thomson Reuters.

След като AIG не успя да продаде голям дял в AIA, по-рано през годината от застрахователя заявиха, че ще продължат да търсят купувач или пък ще се ориентират към IPO.

В изявление на AIG от днес става ясно, че компания започва процеса по набирането на организатори на първичното публично предлагане.

Поемател на IPO-то ще бъде Blackstone Group, която е и глобален консултант по преструктурирането на AIG. Повечето големи банки също ще предложат планове за участие.

Базираната в Хонконг AIA разполага управлява повече от 60 млрд. долара активи. Миналата година AIA обяви че е набрала повече от 52 000 агенти, увеличавайки общия им брой до около 250 000. Компанията има около 20 000 служители на 13 пазара в Азия.

AIA се счита за азиатската перла в короната на AIG. Компанията има 90-годишна история и около 20 млн. клиенти, което е близо една трета от общия брой на клиентите на AIG.

AIG се опита да продаде AIA миналата година за до 20 млрд. долара, но не намери купувач на тази цена. След това компанията намекна, че може първоначално да продаде до една пета от пазарната стойност на AIA чрез IPO.

AIG е основана през 1919 г. в Китай и е първата чуждестранна застрахователна компания, която получава разрешение да възстанови дейността си там когато комунистическото правителство започна да отваря границите за чужди компании. Централата на компанията по-късно е преместена в Ню Йорк.

Независимо от факта, че AIG се приближава към IPO AIA все още може да привлече стратегически купувач или инвеститор преди да бъде листната.

Вижте още: Историята на AIG

AIG продава звено за автозастраховане за 2 млрд. долара

Обама бесен на AIG за изплатените бонуси