Въпреки уговорката да се срещнем и да предоговорим условията по договорите за наем, не се стигна до никакво споразумение. Това е и основната причина за подновяване на протестите, заяви за Profit.bg Мариан Колев, управител на магазин от веригата Хиполенд, един от големите наематели в МОЛ Варна.

От собственика на Мол Варна "Милър Дивелъпмънтс" се срещнаха с някои от наемателите, но новите условия бяха още по-тежки и неприемливи, обясни той.

Наемите трябва да бъдат договорени съобразно сегашната икономическа ситуация. Много от наематели на търговски обекти, които протестират, могат да изчакат собственика един или два месеца, след което да потърсят правата си при нотариус.

Наемите в момента са между 25 и 60 евро за кв. м. като трябва да бъдат намалени поне с 30%, според наемателите. За някои от тях дори това намаление е малко и те ще продължат да търпят загуби. С тях наемателите настояват да се постигнат допълнителни договорености, заяви още Колев.

Варна не е единственият град, който се сблъсква с подобна ситуация. Колев даде за пример Стара Загора, в която наемните нива са по-ниски, но наемателите също търпят големи загуби. Положението с търговски центрове е подобно и в останалите градове, категоричен е той. Трудни са взаимоотношения между наематели и наемодатели и в МОЛ-овете във Видин и Плевен.

Искрено се надявам, че Мол Варна няма да остане празен, защото повече от 1000 души, които работят в него, ще останат без работа.

Разбира се, ако всички 50 мега-проекти за молове бъдат реализирани в България, нашия пробелм ще бъде "мъничко пробелмче", каза още Колев.

Очаквайте коментара и от "Милър Дивелъпмънтс".

Още по темата:

Наематели в Мол Варна на тридневна стачка от 18-ти май