Общо 48 търговски обекта не отвориха врати за посетителите на Мол Варна днес с основно искане за намаление на наемите с 50%, считано от началото на годината. В същото време другите над 100 магазини и заведения предпочетоха да работят. Десет магазина, които бяха обявили, че ще стачкуват, отвориха обектите си, съобщи наемодателят Милър Дивелъпмънтс.

През последните седмици поради искане на търговците, ръководството на Мол Варна организира инвидуални срещи с над сто наематели, като в резултат бяха договорени краткосрочни и дългосрочни решения за облекчение на договорените им наемни нива, заявява наемодателят.

В потвърждение на това собствениците от „Милър Дивелъпмънтс" вече изпращат предложения за анекси към сега действащите договори, които предвиждат облекчени финансови условия до края на 2009 година.

„Промените, предвидени в така предложените анекси, не определят нови задължения за търговците, а са доказателство за това, че проявяваме реално разбиране към тях поради настоящите пазарни условия.

Предложените анекси предвиждат понижение на наемите в адекватен размер спрямо 20-30 процентния спад в потреблението, което отчитат магазините.

В този смисъл исканията за намаление с 50 % не звучат сериозно. Въпреки това ние имаме желание диалогът, който водим да продължи и вярваме, че много скоро търговците ще разберат, че най-прекият път към добрите продажби е на първо място те да работят. А от наша страна - ние ще им съдействаме в трудни моменти, както правим досега.", коментира ситуацията Г-н Валери Вълчев, представител на „Милър Дивелъпмънтс" за България.

През последните седмици има подписани нови три договора и са в процес на финализиране преговори с други потенциални наематели в търговския център за отдаване на обекти с обща площ около 1 000 кв. м., твърдят от Милър Дивелъпмънтс.

Още по темата:

Наематели в МОЛ-Варна: Наемите трябва да паднат поне с 50%

Наематели в Мол Варна на тридневна стачка от 18-ти март