Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley са кандидатствали за връщането общо на 45 млрд. долара държавни средства, информира Bloomberg, позовавайки се на запознати източници. Това би било най-голямото възстановяване на средства по-програмата за спасяване на финансовия сектор, откакто тя започна да функционира през октомври.

Трите банки, които са базирани в Ню Йорк, трябва да получат разрешение от Федералния резерв, за да върнат средствата, според същите източници. Говорителите на трите банки, както и говорител на Федералния резерв в Ню Йорк, засега отказват да коментират информацията.

Ако стъпката бъде одобрена, върнатата сума ще бъде най-голямата, откакто миналата година Конгресът създаде плана за спасяване на финансовите институции (TARP) на стойност 700 млрд. долара, за да потуши напрежението на финансовите пазари след фалита на Lehman Brothers Holdings Inc. Банките желаят да върнат средствата, за да избегнат ограниченията по отношение на заплащането и наемането на служители, наложени през февруари на институциите, които са се възползвали от програмата.

Министърът на финансите Тимъти Гайтнър заяви през април, че ще приветства компаниите, които искат да върнат средства, стига тази стъпка да бъде одобрена от техните регулаторни органи. Той добави, че регулаторните органи ще преценят дали банките разполагат с достатъчно капитал, за да продължат да кредитират и дали финансовата система като цяло може да предостави кредитите нужни за възстановяването на икономиката.

JPMorgan, Goldman Sachs и Morgan Stanley бяха сред деветте банки, които бяха убедени в средата на октомври от тогавашния министър на финансите Хенри Полсън да приемата първите 125 млрд. долара капиталови инжекции по програмата.

Възстановяването на средствата ще бъде първото измежду най-големите банки, които се възползваха от програмата. Общо 14 от по-малките банки, които са получили капитал по програмата, са върнали средствата към 15 май, показват данни на Bloomberg.

Стрес-тестовете, които бяха направени на най-големите щатски банки показаха, че Goldman Sachs и JPMorgan, които са петата и втората най-големи банки в САЩ по активи, нямат нужда от допълнителни средства. Morgan Stanley, която е шестата най-голяма банка, набра 4.57 млрд. долара от продажбата на акции през този месец, което е с 1.8 млрд. повече от допълнителните средства, които й бяха препоръчани от регулаторните органи.

Директорите на Goldman Sachs и JPMorgan от месеци показват желание да изплатят взетите назаем от правителството средства, докато председателят и главен изпълнителен директор на Morgan Stanley Джон Мак заяви пред служители на 30 март, че в момента е неподходящо време за връщане на средствата.

Morgan Stanley, която отчете загуба за първото тримесечие, намали тримесечния си дивидент с 81%, до 5 цента. На 8 май, заедно с продажбата на акции, банка продаде и задължения за 4 млрд. долара, които не са гарантирани от правителството. Продажбата на необезпечен дълг е предпоставка за връщане на средствата по TARP.

Банките също така ще трябва да решат дали да изкупят обратно варантите, които правителството е получило като част от инвестициите по TARP. Варантите, които се конвертират в акции, ако не бъдат изкупени обратно, ще увеличат средствата, които трябва да бъдат върнати.

JPMorgan, която е взела назаем 25 млрд. долара от правителството, ще трябва да плати около 1.13 млрд. долара за да си изкупи обратно варантите. Варантите на Morgan Stanley ще струват 770 млн. долара, докато тези на Goldman Sachs - 685 млн. долара.

Купувачите вчера се завърнаха на Уолстрийт привлечени от обещаващите данни по отношение на жилищния пазар, банковия сектор и печалбите на компаниите като цяло. Загубите от миналата седмица вчера почти бяха изтрити.

Индексът на сините чипове Dow Jones нарасна с 235.44 пункта, или 2.85%, до 8 504.08 пункта; S&P 500 добави 26.83 пункта, или 3.04%, до 909.71 пункта, докато технологичният Nasdaq се повиши с 52.22 пункта, или 3.11%, до 1732.36 пункта. Индексът на по-малките компании Russell 2000 скочи с 3.98%, до 494.79 пункта.