Използването на социалните мрежи е силно свързано с по-висока тревожност и депресия при тийнейджърите, според учени от Оксфордския университет, които провеждат най-голямото проучване на психичното здраве на младежите.

Първоначалните данни от изследването показват, че около 60% от 16- до 18-годишните прекарват между два и четири часа на ден в сайтовете на социалните медии, съобщава Financial Times.

„Открихме линейна връзка между по-високите нива на тревожност и депресия и времето, прекарано в социалните мрежи“, казва Джон Галахър, професор по когнитивно здраве, който ръководи проекта.

„В най-екстремните случаи има млади хора, които прекарват до осем часа на ден в тези сайтове“, добавя той.

Проучването, което установява, че момичетата съобщават за повече проблеми с психичното здраве, отколкото момчетата, показва, че първите пет най-често използвани социални медийни платформи са Instagram, Snapchat, TikTok, WhatsApp и YouTube.

То също така заключава, че увеличаването на съня и упражненията сами по себе си биха подобрили значително психичното здраве на тази възрастова група.

Повече от 7000 тийнейджъри са участвали в първоначалното изследване, а около 50 000 млади хора на възраст 11-18 години в Обединеното кралство ще участват в пълното проучване, което ще изследва траекториите на тяхното психично здраве за период от 10 години.

Данните ще създадат „уникална карта на психичното здраве“ на подрастващото население, казват изследователите.

В рамките на една година в Обединеното кралство е имало 1,1 милиона деца, които са получили финансирани от Националната здравна служба услуги за психично здраве, трудности в обучението и аутизъм, според официални данни, публикувани в четвъртък. Това е над два пъти повече от 2016-17 г., когато данните бяха публикувани за първи път.

Около една пета от 16- и 17-годишните момичета са били в контакт със службите на НЗС в рамките на една година, като процентите се повишават бързо и за децата в началното училище.

Почти 7% от момичетата и 11% от момчетата на възраст от 6 до 10 години са получили такива услуги през 2023-24 г., в сравнение с 3% и 6% пет години по-рано.

„Психичните заболявания са водещото предизвикателство за общественото здраве в света“, казва Галахър. „То има опустошителен ефект върху икономиките, защото засяга много хора, има тенденция да започва в младостта и да се повтаря през целия живот.“

По думите му липсващото парче е науката. „Имаме нужда от широкомащабни проучвания, фокусирани върху психичното здраве на младите хора, ако искаме да постигнем промяна“, добавя ученият.

Екипът му е стартирал проучването BrainWaves, ръководено от Оксфордския университет, заедно с университета Суонзи и The Day, онлайн ежедневна новинарска услуга за млади хора.

Данните от изследването ще бъдат достъпни за учени по целия свят, като ще бъдат разработени планове за уроци по теми като справяне с промяната, сън, критично мислене и стрес, посочва FT.

Първоначалното проучване установява, че „свободата“ – дефинирана като чувство за контрол върху действията и техните последствия – е силно свързана с психичното здраве. „Както тревожността, така и депресията са високи, когато свободата на действие е ниска, и намаляват, когато свободата на действие е висока. Благосъстоянието и напредъкът също са силно свързани с високата свобода на действие“, заключава Галахър.