Изменението на климата пряко допринася за по-тежки метеорологични условия, природни бедствия, намалено производство на храна и изчезване на видове. Но то може да повлияе и на някои здравни състояния. Според нови неврологични изследвания глобалното затопляне може да влоши симптомите на различни неврологични разстройства.

Екип, ръководен от професора по неврология Санджай Сисодия от Queen Square Institute of Neurology към University College London, е проучил 332 публикувани неврологични статии за въздействието на климатичните промени върху здравето на мозъка. Резултатите са публикувани тази седмица в The Lancet Neurology и са напълно достатъчни, за да могат изследователите да твърдят, че няколко неврологични състояния могат да се влошат със затоплянето на планетата.

Изследователите са разгледали 19 различни състояния на нервната система, включително инсулт, мигрена, болест на Алцхаймер, менингит, епилепсия и множествена склероза, както и тревожност, депресия, шизофрения и други психиатрични разстройства.

„Има ясни доказателства за въздействието на климата върху някои мозъчни заболявания, особено инсулт и инфекции на нервната система“, обяснява Сисодия в съобщение за медиите, цитирано от Fast Company. „Климатичните вариации, за които беше доказано, че оказват влияние върху мозъчните заболявания, включват екстремни температури (както ниски, така и високи) и по-големи температурни амплитуди през деня - особено когато са необичайни за сезона.“

Сисодия също така отбелязва, че по-високите температури през нощните часове могат да нарушат съня, което пък може да бъде отключващ фактор за някои мозъчни заболявания.

Увеличаването на симптомите изглежда варира в зависимост от условията. Изследователите установяват, че контролът на припадъците се влошава при хората с епилепсия и че симптомите на множествена склероза се задълбочава по време на горещините. Тежестта на инсултите също се увеличава при по-високи температури, а психичните състояния като депресия се влошават. Един от докладите, които изследователите са разгледали в рамките на проучването, показва, че здравните застрахователни искове в САЩ за посещения в спешни кабинети, свързани с психичното здраве, между 2010 и 2019 г. са се увеличили в дните, когато горещините са били екстремни.

Джоел Франк, невропсихолог, посочва пред Fast Company, че връзките между времето и психичното здраве са доста ясни.

„Както в областта на психологията, така и в тази на социологията има доста изследвания, свързани със сезонните промени и промените в околната среда и как тези периоди влияят върху когнитивното и психичното здраве“, казва той. „Когато времето е по-топло и има по-голяма активност в околната среда и обществото, хората с психични заболявания могат да изпитат повишена енергия и по-ясно изразени симптоми, като по този начин е възможно да изострят състоянието си“.

Той допълва, че хората с биполярно разстройство например „е по-вероятно да направят опит за самоубийство по време на маниакален епизод вместо на депресивен епизод“. Това се дължи на факта, че „когнитивните дефекти и психологическият дистрес изискват енергия, за да се проявят“, поради което по-топлото време води до засилване на когнитивните и психичните проблеми.

Макар че отдавна е известно, че изменението на климата изостря редица здравословни състояния, този нов доклад предлага към списъка да се добавят и неврологичните разстройства. Изследователите твърдят, че по време на по-високите температури адаптивните стратегии - пиене на повече вода и ограничаване на дейностите - могат да помогнат за намаляване на симптомите при хората, страдащи от неврологични разстройства. На хората с деменция или болест на Алцхаймер обаче ще трябва да се помага да използват адаптивни поведенчески подходи, като например да носят по-леки дрехи при по-високи температури.