Средновековни замъци, които са успели да устоят на природните стихии в продължение на стотици години, днес са изложени на риск да бъдат повредени от изменението на климата, предупреждава благотворителната природозащитна организация English Heritage, цитирана от BBC.

Организацията, която управлява над 400 исторически обекта в Англия, посочва шест замъка, които са най-застрашени от ерозията на бреговете и покачването на морското равнище.

В момента се събират средства за ремонт на стените и подобряване на защитата срещу бурите и силните морски вълни.

"Изглежда, че цялата естествена динамика на бреговата ивица на някои места е била ускорена от изменението на климата. Това, което се опитваме да направим сега, е по същество да спечелим време, така че въвеждаме мерки, за да защитим местата, които ценим и за които хората искат да се грижат", коментира Роб Уудсайд от English Heritage.

Има широк консенсус сред учените, че дори ако емисиите на парникови газове, които затоплят Земята, бъдат драстично намалени, глобалното морско равнище ще продължава да се покачва в продължение на няколкостотин години. По-високите нива на морето означават по-мощни вълни, които се приближават до брега, както и по-бърза ерозия на бреговете.

Ето и кои са шестте исторически обекта, които според English Heritage са най-застрашени от климатичните промени:

Замъкът Хърст

Замъкът Хърст е построен от Тюдорския крал Хенри VIII между 1541 и 1544 г. Част от източното му крило се срути в морето през февруари 2021 г., след като основите му бяха ерозирани. Като част от усилията за защита на замъка са поставени 5000 тона гранитни камъни, които да образуват бариера и т. нар. „облицовка“ срещу вълните.

Крепостта Тинтагил

Ерозията не е нов проблем за Тинтагил. Крепостта е атакувана от вятъра и морето, откакто е построена през 13-и век. Има редовни падания на скали в нейните основни и според English Heritage е необходимо спешно финансиране за възстановяване на щетите от бурите миналата зима.

Замъкът Пийл

Замъкът Пийл от 14-и век се намира на остров Свети Патрик, на по-малко от километър от брега в залива Моркамб. Голяма част от острова вече е изгубена вследствие на ерозията и част от замъка е паднала в морето още през 19-и век. Експертите на English Heritage предупреждават, че крепостта и бастионите на замъка сега са изложени на риск както от ерозия, така и от наводнения.

Фортът на залива Беярд

В продължение на 500 години тази крепост на Тюдорите в Девън е охранявала тесния вход към устието на река Дарт като последна отбранителна линия за защита на Дартмут от морски нападения. Днес укреплението е застрашено от наводняване заради покачващото се морско равнище.

Гарнизонното укрепление на островите Сили

Формата на Гарнизонното укрепление създава точки на прищипване или т. нар. „подмишници“, където се фокусира приливът. От English Heritage казват, че тези участъци са изключително уязвими от ерозия и ще бъдат нарушени през следващите години, ако не бъдат защитени. Гарнизонните стени са построени за укрепване на защитата на островите Сили след поражението на испанската армада през 1588 г.

Замъкът Калшот

Замъкът Калшот е построен от Хенри VIII, за да защитава пристъпите към Саутхямптън. Той се намира на уязвима къса ивица земя в река Солент. Мястото е на ниско ниво, което го прави застрашено от покачването на морското равнище и ерозията.