Проблемите със самотата се проявиха най-ярко при настъпване на пандемията, когато всички бяхме принудени да си стоим вкъщи без перспектива кога изолацията ще свърши.

Това обаче беше само поставяне на дневен ред на проблем с много по-дълбоки корени, чието решение не бе намерено с края на локдауните.

Тук не става дума единствено за самота заради липсата на интимен партньор.

Говорим за онова усещане, което се появява при човек, който смята, че не просто няма с кого да споделя проблемите и вълненията си, независимо дали има близки, а и за убеждението, че други като него рядко се срещат. Може да става дума за заболяване, трудна адаптация, зависимост и куп други проблеми.

Самотата може да бъде страшен бич. Психическите вреди, които нанася, често пъти са недооценявани, но те могат да доведат до редица негативни последствия.

Липсата на чувство за цел може да е ранен признак на деменцияБез такова усещане качеството на живот намалява, твърдят учени

Когато успешният израелски бизнесмен Бенямин Гаон е диагностициран с рак на бъбреците, неговите близки прекарват години наред в опити да му помогнат.

Болният има достъп до висококвалифицирана медицинска помощ, но скоро неговият син Боаз Гаон забелязва дълбоката самота, в която баща му изпада най-вече заради липсата на комуникация с хора в неговата ситуация. Бащата умира през 2008 г., а малко по-късно историята му се превръща във вдъхновение за създаване на стартъпа Wisdo Health.

Компанията е автор на приложение със същото име. Неговата е идея е 24-часова психологична помощ за хора с различни заболявания. Целта е човек да се свърже с други с подобни проблеми анонимно и по всяко време. Дори когато просто иска да си поговори с човек, който го разбира.

Младият Гаон разказва за идеята си на инвеститора Марк Андерсен, който само след няколко минути разговор поставя следната диагноза:

Значи ти си на пазара на самотата

Гаон е учуден колко точно е определението, макар на него самия да не са му идвали наум точно тези думи. Досега неговата компания е успяла да събере над 11 млн. долара инвестиции. Wisdo може и да минава за малка компания, но е много апетитна за инвеститорите, пише Insider.

Всъщност тяхната история е много показателна за това какво се търси от хората с пари на този пазар. Самотата и свързаните с нея рискове – депресия, тревожност, деменция и дори ранна смърт – се увеличават в последните години.

Инвеститорите търсят стартъпи и идеи, които биха помогнали на всички останали в дългосрочен план. Отсъствията заради болнични по подобни причини са сред най-скъпите за компаниите в САЩ. Става дума за 154 млрд. долара годишно. А в опит да се бори с изолацията на възрастните правителствената здравна програма харчи още близо 7 млрд. долара.

Ето защо компании като Wisdo предизвикват все по-голям интерес.

Какво причинява генетичните заболявания? DeepMind търси отговорите с AIЛекарите вече използват подобни платформи за откриването на генетичните причини за мистериозни синдроми

Рецепта при борбата със самотата няма

Някои предлагат консултации с лекари, други се насочват към свързването на хора в сходно положение и комуникация между тях. Това може и да се нарече вид социална мрежа, но за отбрана категория потребители.

През 2017 г. Райли Сарабиа е диагностицирана с биполярно разстройство и казва на родителите си, че изпитва непоносима самота. Майка и баща ѝ не успяват да ѝ помогнат, тя в крайна сметка си отива от свръхдоза наркотици.

Родителите ѝ са основатели на компанията Pyx Health, автор на приложение, създадено с идеята да свързва и помага на самотни хора.

Наскоро компания от Минеаполис обяви, че е инвестирала в проекта на семейството на Райли. Инвеститорите смятат, че опитът да се помага на хора с проблеми не е единственото, което ги е впечатлило. Според тях инвестицията ще се върне.

Нюйоркският стартъп Peoplehood има друг подход. Вместо да предлага медицински практики за решение на проблема, подходът му е да организира групи от по 20 души, които се изслушват и се опитват да помогнат един на друг. Подобно на други компании, те също набират доста инвестиции, но не казват точния им размер.

Обичам те, дай ми пари. Все повече са измамените от онлайн ухажориПрез 2022 г. в САЩ измамени са се разделили с 1.3 млрд. долара, което е скок с 164% спрямо 2019 г.

Общото между тези приложения е, че се опитват да помогнат на хора, физически отделени от общността. Т.е. присъствието на приятел не е задължително. Това неизбежно повдига въпроса и за ролята на технологията и може ли тя в в един момент да замести човека особено след навлизането на изкуствения интелект.

Някои от компаниите вече се опитват да включат и тази технология и само бъдещето ще покаже доколко успешен ще е експериментът. Особено като се има предвид, че именно социалните мрежи са смятани за една от главните причини за растящия брой самотни хора. Все пак те направиха така че човек да гледа повече телефона си, отколкото околните. Всъщност през последните десетилетия се регистира бум на всякакви онлайн общности за сметка на традицонните от типа на църква, клуб по интереси, спортен отбор и др.

Изхождайки от тези факти, опитът на технологията да замести това, което самата технология е разрушила, кара някои да бъдат доста критични. Едно от сравненията гласи, че да се опиташ да решиш проблема със самотата по този начин е все едно производителите на пластмасови бутилки да ти продадат идеята за рециклирането.

Това противоречие обаче към момента явно не притеснява много хора. Подобни компании набират популярност, а заедно с това – и пари.