„Социалните мрежи са тотална загуба на време“.

Това заяви главният изпълнителен директор на най-голямата американска банка JPMorgan Джейми Даймън пред студентска аудитория по време на конференцията „Качество на финансовите пазари“ (FMQ), пише Fortune.

Милиардерът и един от най-влиятелните банкери в света се появи на сцената на университета в Джорджтаун и препоръча един много прост съвет на младежите: „Учете, учете, учете, учете, учете, учете, учете, учете…“

Ако сте демократ, прочетете мнението на републиканците... ако сте републиканец, прочетете това на демократите.

„Четете учебниците по история. Не можете да си измислите събития.“, добави Даймън.

Той дори изброи конкретни личности, от които младите да се интересуват: Нелсън Мандела, Ейбрахам Линкълн, основателят на Walmart Сам Уолтън.

Научавате само като четете книги и разговаряте с хората. Все още няма друг начин. Може би някой ден ще инжектират знанията директно в мозъка ви или нещо подобно, но засега не е така. Затова бъдете умни. Изключете TikTok, Facebook…, не губете времето си.

Компанията майка на Facebook Meta и платформата TikTok не отговориха на молбата за коментар на Fortune.

Дали социалните медии са загуба на време или не за поколението Z, което прекарва огромна част от времето си онлайн, остава въпрос на разгорещени дискусии.

Проучване сред повече от 400 000 семейства, проведено миналата година, установи, че поколението Z в САЩ прекарва по няколко часа на ден само в TikTok и още час и половина на ден в приложението за съобщения Snapchat, като представителите му настояват, че не просто скролват съдържание.

В доклада, поръчан от компанията за онлайн безопасност Qustodio, респондентите от поколението Z заявяват, че използват приложението, за да намират идеи за рецепти, мода, музика и съвети „направи си сам“.

Поколението на възраст между 12 и 27 години към момента на изготвяне на доклада използва TikTok и за търсене на кариерни съвети, и взема решения въз основа на това, което вижда от създателите на съдържание.

Но по време на речта пред студентите, Джейми Даймън насърчи младите хора да се съсредоточат върху фактите.

Разгледайте всички факти, запознайте се с всички хора. Развивайте своята емоционална интелигентност, за да общувате по-добре. Това е необходимо, ако искате да сте човекът, който влиза в стаята и останалите държат да чуят какво има да каже.

Платформите на социалните мрежи често са обвинявани, че подклаждат разделението по политически и социални въпроси, както и че разпространяват дезинформация.

През 2022 г. проучване на Pew Research разкри, че макар повечето хора да смятат, че социалните мрежи са нещо положително за демокрацията, 84% от тях твърдят, че са лесно манипулируеми с невярна информация и слухове. Други 65% твърдят, че те допринасят за разделението на политическите мнения.

Джейми Даймън насърчи студентите да се вслушват в мненията на другите, изразени в директен разговор лице в лице, като добави:

„Бъдете гъвкави. Не позволявайте да бъдете използвани като оръжие. Когато някой дойде при мен с двусмислени аргументи, винаги му казвам: „Не се дръж по този начин. Това не е правилната стратегия за действие с мен. Бъди директен.“