Тази кампания за директни плащания за обработваеми земи за 2009-2010 г. ние приключихме на 15 май успешно, каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов.

Земеделските производители разбират, че не могат да лъжат, каквито случаи е имало до сега. Подадени са над 89 000 заявления, има увеличение над 10% на обработваемите земи, посочи Цветанов.

Ние рестриктивно ограничихме плащанията там, където има преплитане на субсидиране и подпомагане и за това поискахме от службите точно с какво разполагат стопаните. От декември сме изплатили над 680 млн. лв., които са от оперативните програми. В момента се уточняват детайлите за субсидиране на животновъдите, където няма да става субсидирането на хектар пасища, а на глава животно. Животновъдите трябва да си коригират данните. Ще се иска и подпис на ветеринарен лекар. Трябва да бъдат уточнени всички бройки животни и така ще може след 30 ноември да бъдат изплатени средствата по оперативните програми, съобщи Валери Цветанов.

Това беше изключително интересна година от живота ми, най-важното беше, че отчитах всеки момент и най-важното беше как да водим диалога с ЕК, сподели министърът в отговор на въпрос кой е бил звездният му миг като ръководител на МЗХ. Той отчита положително тази своя дейност, защото средствата към България в в сферата на селското стопанство се вижда, че са били винаги отворени за разлика от други министерства.

В тази насока Цветанов посочи, че винаги до него е била вицепремиерът Плугчиева и много му е помагала. По повод на проблемите със заменките министърът посочи, че основните проблеми са в Агенцията по горите. Според него основният проблем, че има известен хаос в администрирането на заменките в МЗХ. Това са грешки, но те не са нарочни, категоричен е Цветанов. Според него някои от администраторите не са се отнасяли достатъчно уважително

със селскостопанските производители, вместо да им обясняват разбираемо и да ги обучават. Цветанов каза, че допълни ще съобщи кои са тези служители и в кои райони това се е случило, но заяви, че ще ги уволни за неуважително отношение към селскостопанските производители. Според министъра служителите на министерство трябва да подпомагат производителите, а не обратното. Той е категоричен, че независимо от негативните оценки в страната ни и спирането на средства най-успешната програма в България е САПАРД и жалкото е, че заради това са пострадали и невинни хора, които не са получили субсидии. Скандалите и протестите на фермерите само са го амбицирали за по-упорита работа и диалог с ЕК, посочи Цветанов.

Източник:БНТ