Великобритания започна да опипва почвата във връзка с отношението на суверенните фондове и други инвеститори към възможната продажба на държавни пакети акции от частично национализираните по време на кризата британски банки, съобщава "Файненшъл Таймс".

UK Financial Investments, която управлява принадлежащите на държавата 43.5% от акциите на Lloyds Banking Group и 70% от акциите на Royal Bank of Scotland, може да започне процес за продажба на дяловете в тези банки в течение на годината, заявиха пред вестника източници.

Агенцията вече е имала контакти по този повод с потенциални инвеститори, включително британски институции и чуждестранни организация, като суверенните фондове. Но правителството, според анализаторите, няма да продава своите дялове, докато банките не излязат на чисто, т.е. без загуби. Тъй като да бъдат продадени на цена по-ниска от тази, на която са били купени е икономически нецелесъобразно за правителството.

Догадките, че държавата може да излезе от банките в течение на година, са по-скоро нереалистични, имайки предвид размерите на пакетите. Източник предполага, че това може да отнеме 5-6 години, пише "Файненшъл Таймс".

Източник: БГНЕС