Посолството на САЩ обявява гаранционна схема за кредитиране, която ще улесни достъпа на българските фирми до по-изгоден кредит, съобщиха oт посолството на САЩ в България.

Гаранционният механизъм ГСМ-102 (GSM-102), една от големите програми за износ на селскостопанска продукция, води до ръст на търговията посредством намаляване на транзакционните разходи, което е в полза на крайните потребители.

Програмата ГСМ-102 облекчава износа на селскостопански продукти от САЩ чрез осигуряване на много благоприятни условия на кредит и гаранционни схеми. Тя увеличава търговията, като помага на вносителите и банките в сделките с американски износители и банки.

От октомври 2008 г. програмата ГСМ-102 е способствала за осъществяването на търговски сделки на стойност 3.6 млрд. долара.

Програмата включва редица стоки от селскостопански суровини до преработени и полуготови продукти, както и хранителни продукти на дребно с висока добавена стойност.

Програмата разполага с 25 млн. долара за региона на Югоизточните Балкани, който включва България и Румъния. За участие в програмата могат да кандидатстват всички български или румънски банки или вносители на вносители на американски земеделски и хранителни стоки.

Източник: БГНЕС