Очакванията на финансовите анализатори и кредитни експерти са да има стабилизиране и дори леко намаление на лихвените проценти по кредитите. В интервю за БТА финансовият анализатор от "Индъстри Уоч" Красен Йотов коментира, че лихвените проценти в еврозоната съществено са се понижили вследствие на действията на Европейската централна банка, докато в България това досега не се е усетило, но предстои лихвите по кредитите да бъдат леко понижени.

Банките увеличиха изискванията си към кредитополучателите по отношение на собствено участие, кредитна история, стабилност на доходите, което ограничава потенциала от клиенти, посочи Красен Йотов.

На кредитния пазар се очертава по-значително свиване на потребителските кредити, защото те са с по-голяма еластичност и в по-голяма степен зависят от намалението на доходите, докато търсенето на жилища и съответно ипотечното кредитиране се стабилизира, сочат наблюденията на анализаторите от "Индъстри Уоч".

Индикатори показват, че няма тенденция на намаляване на броя на сделките с недвижими имоти, каквато бе налице в края на миналата година, коментира Йотов за БТА. Започнаха да се сключват повече сделки при по-ниски цени и тази тенденция ще се запази, смята анализаторът.

Няма сериозна промяна в лихвените нива на банките и засега те остават в нивата от края на 2008 г., но въпреки това много хора прескочиха психологическата бариера, че трябва да плащат с между 1 и 2 процента по-високи лихви и започнаха да търсят отново банково кредитиране, особено при изгодни сделки на пазара на недвижими имоти, коментира за БТА председателят на Асоциацията на кредитните консултанти в България Тихомир Тошев.

Според него това раздвижване на кредитния пазар не означава непременно, че кризата е отминала. Пазарът на недвижими имоти, а оттам и кредитните продукти, продължават да търсят своите нови ценови нива, на които да заработят ефективно, отбеляза Тошев.

През последните месеци се забелязва ръст на лошите кредити, но като цяло този процент остава в границите на допустимото и едва ли ще надмине 3 - 4 процента, смята финансовият анализатор.

Пазарът предлага различни варианти за излизане от затруднението на клиенти, които временно или дългосрочно не могат да погасяват кредитите си, посочи Тихомир Тошев.

През последните месеци се забелязва и тенденция на нарастване на депозитите на гражданите в банките, докато при фирмите трендът е обратен - нуждата от оборотни пари за бизнеса кара да харчат спестеното, коментира Тошев.

Засега фирмите внимателно пристъпват към теглене на кредит, тъй като оскъпяването продължава да е в рамките между 8 и 12 на сто, което при свит пазар и затруднена възвращаемост на капитала е рискова стъпка, допълни той.

Предлагането от Българската банка за развитие на кредитни линии през търговските банки е добра стъпка за увеличаване на разполагаемия финансов ресурс на предприятията, но особено важно е и размразяването на парите от еврофондовете, смята председателят на Асоциацията на кредитните консултанти.

Няма драматизъм в динамиката на лихвените проценти на търговските банки, напротив в последните два месеца има успокояване в тенденцията за динамиката им на всички пазари, коментира преди дни и подуправителят на БНБ Цветан Манчев

Според него българската банкова система е стабилна и предсказуема и именно бързата реакция на БНБ е помогнала на банките да се приспособят към промените в средата след първоначалните отклонения през последното тримесечие на 2008 година.

В диалог с банковата общност и с правителството сме готови да продължаваме при необходимост да осъществяваме мерки, за да може българската банкова система да извършва нормално икономическо посредничество, посочи Манчев. Той прогнозира, че промените в лихвените проценти на големите европейски централни банки, както и във фискалната политика на големите държави ще даде положителен ефект върху българската икономика през второто тримесечие на годината.

Според финансов анализ на УниКредит Груп, представен в рамките на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ на 15 и 16 май в Лондон, Централна и Източна Европа има сили да пребори кризата, но регионът трябва да запази конкурентноспособността и производителността си.

По данни на Блумбърг и звеното за Стратегически анализи на УниКредит към март 2009 г. индустриалното производство на България се е свило на годишна база със 17 на сто, което поставя страната в средата на класирането по този показател, посочват от банковата институция.

Според изпълнителния директор и председател на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян ще можем да кажем, че кризата е отминала, когато видим, че отново се е появила инфлация. Тази прогноза банкерът даде по време на организирания миналата седмица семинар на асоциацията "Телекомуникации", съвместно с Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

В момента никой не знае колко точно ще продължи кризата, има индикации, че вече е достигнато дъното и занапред ще започне нов период на растеж, но това не е сигурно, посочи банкерът. Според него България е силно подценявана от чужди финансови анализатори. Целта ни сега трябва да бъде да доведем инвеститори, които са съществени, особено на фона на силно песимистичната прогноза за региона, каза Левон Хампарцумян.

Източник: БТА