Най-голямата щатска банка по активи Bank of America Corp. е набрала около 13.5 млрд. долара от продажбата на обикновени акции, след като регулаторните органи в страната определиха, че банката има нужда от още капитал, за да се справи с по-продължителна рецесия, информира Bloomberg.

Банката е издала общо 1.25 млрд. акции на средна цена от 10.77 долара за брой. Базираната в Шарлът, Северна Каролина, финансова институция планира да увеличи капитала си със 17 млрд. долара посредством продажбата на обикновени акции и конвертирането на привилегировани акции, които в по-голямата си част са собственост на институционални инвеститори, заяви по-рано този месец главният изпълнителен директор Кенет Люис.

Регулаторните органи посъветваха Bank of America да набере 33.9 млрд. долара, след като проведоха така наречените стрес тестове. Това е и най-значителната сума сред 19-те големи банки участвали в тестовете. Сред другите банки, които трябва да набират средства, са Wells Fargo & Co., която предложи книжа за 8.6 млрд. долара и Morgan Stanley, която набра 4 млрд. долара.

Акциите на Bank of America са се обезценили с 20% от началото на годината.

Банката очаква да добави още 10 млрд. долара капитал чрез продажбата на активи и най-малко 7 млрд. долара от подобряващата се печалба преди облагане с данъци, заявиха от компанията в началото на месеца.

Bank of America може да отчете 4 млрд. долара печалба след данъци от продажбата на 13.5 млрд. акции в China Construction Bank Corp. Обмисля се и продажбата на групата за управление на активи Columbia Funds и на First Republic Bank, частна банка, която беше придобита с покупката на Merrill Lynch & Co.

Тази седмица от Goldman Sachs препоръчаха на инвеститорите да купуват акциите на Bank of America с мотива, че тя може да реализира 25 цента печалба на акция за второто тримесечие.