Министерството на транспорта на съседна Македония взе решение да обяви за продажба 460 терена предназначени за строеж, за които най-вероятно ще бъдат организирани публични търгове, пише Lenta.ru.

Терените за пръснати из цялата страна и са предназначени за строителството на бензиностанции, хотели, производствени строежи, многоетажни паркинги за коли, жилищни сгради, търговски и бизнес сгради, стана ясно след изказване на министъра на транспорта Миле Янакиески на пресконференция състояла се вчера.

От продажбата на подобни терени ведомството си е докарали приходи в размер на 40 млн. евро през последните 2 г. За сега все още не е ясно колко точно ще бъдат постъпленията този път, допълва още Янакиески.

Не се знае и дали решението за тази продажбата ще успее да покрие бюджетния дефицит и текущите сметки. Според мненията на различни наблюдатели Македония има нужда от между 100 и 300 млн. евро, за да покрие дупките в бюджета си.

Правителството на страната вече намали бюджетните разходи с 9%. Те първоначално бяха обявени на около 2.5 млрд. евро и започна да издаване на държавни облигации за натрупване на свежи пари.