Хотелите в Европа започват все по-силно да усещат последиците от икономическата рецесия, като посещаемостта и броят на резервациите отчитат драстичен спад, пише EUobserver.

Извинителна бележка от Парижки хотел с 2 звезди от миналата седмица показва много добре ситуацията в сектора в момента.

Текстът гласи „Хотел Prince Monceau се извинява на гостите си, че през тази седмица не може да предостави чисти кърпи и хавлии по стаите, но доставчикът има финансови проблеми и няма да работи. Опитваме се да сменим доставчика, но и за това ни е нужно време."

Докато през изминалата година много от хотелите бяха на печалба, през тази повечето са се подготвили са нетни загуби.

Посещаемостта през първите 3 месеца от началото на годината се е понижила с 8.9% , спрямо същия период на миналата година. Според данни на STR Global в страните в Централна и Източна Европа, положението в сектора е даже още по-зле, като понижението там е съответно с 19 и 16%.

Особени трудности имат хотелите в големите градове на Стария континент, където приходът от една стая е намалял през първите 3 месеца с 23%, спрямо същия период на миналата година.

В испанската столица Мадрид хотелите отчитат спад в печалбите от 27%, в Париж от 19%, а в Рим от 17%, става ясно още от изнесените данни.

В резултат на свиването в сектора, повечето хотелиери започнаха да правят големи намаления в цените с цел да привлекат повече клиенти. За периода януари-март тази година цената на една стая в повечето хотели се е понижила със средно 9.6%.

Най-нестабилен в момента е секторът във Великобритания, Испания и Италия, докато положението във Франция и Германия е по-обнадеждаващо.

Въпреки кризата обаче, някои от големите хотелски вериги като Intercontinental, Mariott и Starwood продължават да откриват нови луксозни хотели.