Бившият председател на Фед Алън Грийнспан, заяви че финансовата криза все още не е приключила, а щатските банки трябва да продължат да набират "големи" суми пари, сочи публикация на финансовото издание Bloomberg.

Все още финансовите институции в страната имат огромна нужда от капитал, който да запълни недостига от ресурси за нормалното протичане на дейността им след рекордните по размер загуби реализирани от тях.

Ситуацията ще започне да се подобрява, когато цените на недвижимите имоти започнат да се стабилизират, каза Грийнспан.

От стрес тестовете на 19-те най-големи щатски банки до момента, те са набрали нов капитал в размер на 56 млрд. долара от продажбата на нови акции или други дългови инструменти.

Липсата на капитал сериозно затруднява извършването на основната дейност на щатските банки по отпускането на кредити на американското население и фирмите.

Банките имат сериозни нужди в момента и ако този проблем не се разреши бързо, може да има тежки последствия, според бившия председател на Фед.

Като цяло положението се е подобрило значително, според Грийнспан и особено за финансовите пазари и икономиката. Такова подобрение е наблюдавано навсякъде по света и е забележително.

Дъното за БВП на най-голямата световна икономика ще се постигне през второто тримесечие на годината, като известно подобрение можем да наблюдаваме през третото тримесечие, прогнозира Грийнспан.