Най-голямата компания на пазара за офис площи в Лондон British Land Co. отчете рекордна годишна загуба, след като стойността на имотите й пада, информира Bloomberg.

Нетната загуба на компанията за 12-те месеца, приключили на 31 март, е нараснала до 3.88 млрд. паунда (6.1 млрд. долара), или 614 пенса на акция, в сравнение с 1.56 млрд. паунда, или 251 пенса на акция, година по-рано. Очакваше се загубата на British Land да възлезе на 2.96 млрд. паунда, според проучване на Bloomberg сред анализатори.

British Land, която е второто най-голямо дружество, специализиращо в инвестиции в имоти във Великобритания, набра 740 млн. паунда от продажбата на права през март, след като балансът на компанията пострада от падащите стойности на недвижимите имоти в условията на световната финансова криза. Миналия месец компанията продаде половината от мола Meadowhall, близо до Шефилд, който е най-големият й търговски център.

Повече от половината от имотите на British Land са складове за търговия на дребно и молове, докато останалите са офиси. Повечето от офисите са в Лондонското Сити, където прогнозите са, че до края на годината наемите ще паднат до нивата от 1991 г., според анализатори от King Sturge LLP.

"Всички очаква спад на наемите," според Майк Прю, анализатор в Nomura Securities Co. Ltd. в Лондон.

Нетната стойност на активите на British Land е паднала до 398 пенса на акция към 31 март, в сравнение с 1 114 пенса на акция година по-рано.

Акциите на компанията се обезцениха с 8 пенса, или 1.9%, до 414 пенса вчера. Книжата са загубили около 38% от стойността си за последните 12 месеца, докато индексът FTSE 350 Real Estate се е понижил с около 50% за периода. Пазарната стойност на British Land възлиза на 3.5 млрд. паунда