Пазарите на недвижими имоти в два от най-пострадалите от кредитната криза щати в САЩ - Аризона и Флорида, започват да показват знаци за възстановяване, като все повече купувачи влизат в ожесточено наддаване за евтини имоти, пише PropertyWire.

Данните на Асоциацията на посредниците при продажба на имоти във Флорида сочат изненадващ ръст в продажбите през първото тримесечие на тази година. Най-голямо увеличени е отчетено при сделките за еднофамилни къщи - 25%.

Месец март беше 9-ия пореден, в който във Флорида бе регистриран голям брой продажби на къщи, като данните за третото и четвъртото тримесечие на миналата година са били по-високи в сравнение с същия период на 2007г.

Ръст на продажбите за периода с 19% са отчели и апартаментите в кондо-комплексите.

Междувременно във Финикс, щата Аризона, броят на продадените имоти през първите 3 месеца на годината надминава тези за всички тримесечия от 2006 г. насам. Рекордни ниските цени на жилищата там привличат много купувачи.

Според експерти от консултантската компания John Burns Real Estate във Феникс не е имало по-подходящ момент за купуване на жилище от повече от 25 г.

Понижението в цените започна да се забавя през март, като според експерти, това е един от най-сигурните знаци, че пазарът е достигнал дъното и в следващите месеци може да се очаква само ръст.