Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъжда възможността за изкупуване на ценни книжа от европейски компании за 125 млрд. евро, като този обем надвишава двойно обявеното в програмата, информира Bloomberg, позовавайки се на информирани източници.

На последното заседание на ЕЦБ на 7 май ръководството на банката разглежда въпроса за купуването на корпоративни ценни книжа и облигации. След заседанието президентът на Централната банка Жан-Клод Трише обяви, че програмата за изкупуване на обезпечени облигации, номинирани в евро и емитирани от компании от еврозоната, е с общ обем от 60 млрд. евро, припомня Финмаркет.

По информация на източника на Bloomberg. най-големият противник на изкупуването на активи е бил управителят на Bundesbank Аксел Вебер. Представители от неголеми държави от зоната застъпвали позицията, че е необходимо придържането към примера на ФЕД и Централната банка на Англия в изкупуването на широк спектър от активи. По този начин се цели вливане на ликвидност в икономиката и понижаване на риска от дефлация.

„За мащабите на Еврозоната 60 млрд. евро са незначителни", заяви икономистът в Commerzbank AG Питър Диксън. „Сумата от 125 млрд. евро звучи по-реалистична, но така или иначе си е по-малко от половината от необходимото".

Обявената програма на ЕЦБ представлява 0.6% от БВП на Еврозоната. ФЕД задели за подобни цели 12% от БВП на САЩ, а BoE - 1- на сто от БВП на Великобритания.