Обикновено по това време на годината вестниците са пълни с реклами за чуждестранни недвижими имоти. Но пред последните години България и другите страни от бившия Източен блок бяха особено привлекателни за ирландските купувачи.

Тези реклами обаче се срещат все по-рядко, защото бумът на пазара на недвижими имоти в България сега се превърна във фалит и ирландските и британските купувачи бягат заради бързото намаляване на цените и растящият брой недовършени обекти.

Другите страни от бившия Източен блок имат същата съдба. България беше особено любима на ирландските инвеститори, защото ваканционните жилища се продаваха на половин и дори на една трета от цената на подобни жилища на Коста дел Сол.

Привлечени от нереалистични обещания за изключителна възвращаемост, ирландските инвеститори не се колебаеха да вземат големи заеми, за да купуват евтини жилища, които след това да отдават под наем.

Ипотечните експерти в Дъблин твърдят, че заради отказа на ирландските банки да финансират закупуване на недвижими имоти в България, много хора ипотекират собствените си домове, а други използват случая, за да перат пари.

Източник: БГНЕС