Федералната корпорация за гарантиране да депозитите (FDIC) в САЩ вчера е поела контрол над изпадналата в затруднение спестовната банка BankUnited FSB във Флорида, информира AP.

Фалитът на банката се очаква да струва на FDIC 4.9 млрд. долара, което ще бъде вторият най-голям удар за застрахователния фонд на корпорацията откакто финансовата криза започна да поваля банки миналата година.

Най-скъпият фалит беше този на калифорнийската IndyMac Bank миналата година, от която фондът на FDIC за гарантиране на депозитите е загубил 10.7 млрд. долара.

BankUnited FSB отчита 1.2 млрд. долара загуба през миналата година, след като лошите й кредити се увеличават. Спестовната банка не разполага с достатъчно капитал и е в нестабилно положение да развива дейността си, според регулаторните органи в САЩ.

Базираната в Корал Гейбълс, Флорида, BankUnited FSB е 34-а и най-голяма федералнa застрахована институция, която затваря през тази година в САЩ. Най-голямата банкова институция във Флорида, с около 13 млрд. активи към 2 май, бе продадена за 900 млн. долара на група инвеститори, сред които някои от най-големите компании за дялово инвестиране. Банката ще отвори отново врати днес под името BankUnited.

Тя ще приеме 12.7 млрд. активи и 8.3 млрд. долара от общо 8.6-те млрд. долара депозити на фалиралата банка. FDIC и новата банка са постигнали споразумение да поделят загубите върху активи на стойност 10.7 млрд. долара.

Депозитите ще бъдат гарантирани от FDIC и клиентите ще могат да продължат да използват чековете и банкоматите на BankUnited FSB.

Компанията майка на фалиралия трезор е BankUnited Financial Corp. Тя е разполагала с 1 083 служители и 85 клона във Флорида.

Тази година в САЩ са фалирали 34 банки, в сравнение с 25 през 2008 г. и само 3 през 2007 г. По последни данни, средствата във фонда на FDIC за гарантиране депозитите към 31 декември 2008 г. са били най-малко от почти четвърт век насам - 18.9 млрд. долара. За сравнение сумата е била 52.4 млрд. долара в края на 2007 г.

От FDIC очакват фалитите на банки да струват на фонда около 65 млрд. долара до 2013 г.