Основната валутна двойка отвори азиатската сесия при 1.3890 след силната разпродажба на активи деноминирани в долари, както акции така и облигации. Бидовете за двойката останаха силно подкрепени и от покупки на евра от страна на големи инвестиционни банки и хедж фондове.

Допълнителен стимул за поскъпване на еврото бяха и коментарите на японския финансов министър Йосано, който потвърди, че към момента властите не планират интервенция на валутния пазар. Това доведе до атака на важната зона около 1.3950, но прибирането на натрупани печалби от краткосрочни спекуланти консолидира поскъпването на еврото до тази бариера.

Настроенията за щатската валута остават в изцяло негативна зона, а еврото е сред основните печеливши възползващи се от слабостта на долара. Възходящото движение вече не е продиктувано от повишаващият се риск апетит, а в по-голяма степен от очакванията, че правителството на САЩ ще продължи да емитира огромни дългове, които ще доведат до свръх предлагане на долари.

Включването на големи институционални инвеститори като купувачи на основната двойка допълнително усилва възходящия тренд и скоростта на поскъпване на еврото.

Техническата картина потвърждава възходящият тренд на двойката, въпреки че RSI индикаторът показва загуба на инерция, което може да доведе до връщане на двойката към дъното на формирания възходящ канал.

Това ще създаде добра възможност за нова покупка на двойката и възползване от ефективния възходящ тренд. Съпротивите при възходящо движение са 1.3960, в комбинация с психологическата зона на 1.40. При атака на долара и опит за компенсиране на част от натрупаните загуби, двойката ще срещне подкрепа при 1.3850, както и формираните зони от върхове при 1.3725.

Александър Николов - Head of Trading&Analyses, City Capital