Общият обем на ипотечното кредитиране във Великобритания се е понижил с 60% през април тази година, спрямо същия период на миналата, достигайки 10.4 млрд. паунда, сочат данни на Съвета на ипотечните кредитори на Острова.

Спрямо отчетените 11.4 млрд. паунда за предходния месец март, ипотечното кредитиране се е понижило с 9%, пише Lenta.ru.

Според експерти през тази година се очаква увеличаване на броя на британците искащи да закупят жилище с помощта на кредит, заради драстичното понижение в цените на имотите и по-ниските лихвени проценти.

През март цените на жилищните имоти във Великобритания паднаха до най-ниските си стойности за последните 10 г., като средната цена на имот в Англия и Уелс се смъкна под 156 000 паунда.

От друга страна Bank of England значително намали основния лихвен процент по ипотечните кредити които преди 2 г. беше 5.5 а в момента в 0.5%.

В средата на март комисията по финансов надзор в страната приключи разработването на мерките за стабилизиране не ситуацията на ипотечния пазар. Едно от най-важните решения беше за забрана за отпускане на заем покриващ 100% от цената на имота, особено за тези които купуват първо жилище.

Освен това, максималният размер на отпускания кредит не трябва да надвишава дохода на кредито-получателя за 3 години.