Решението дали да се купи имот или да се живее под наем е особено трудно в тези времена.

Покупката на имот е добър начин за повечето хора да натрупат богатство с времето. Но това не значи, че всеки трябва да се втурне да купува. Много повече задължения и разходи са свързани с покупката на имот, отколкото предполагат тези, които за пръв път са се захванали това Трябва да имате ясна представа с какво се захващате преди да се обвържете с 30-годишна ипотека.

„Добра инвестиция е"

До скоро много хора вярваха, че цените на имотите не могат да падат изобщо. Някои дори си мислеха, че те могат да донесат по-добра доходност от всяка друга инвестиция. Разбира се, вече всички разбраха, че това не е така.

Но дали сме близо до дъно, както много специалисти твърдят? Може ли това да не е идеалното време да се качите на влака и да видите сериозен ръст на цените?

Може би да, може би не. Само защото цените са паднали не малко, не значи, че не могат да отидат още по-надолу. Този урок инвеститорите на БФБ вече го научиха, за което си платиха.

Двуцифрените ръстове на цените на имотите през последните години бяха аномалия. Преди балона на пазара, статистиката показва, че средните цени нарастват малко над нивото на инфлацията. За контраст в САЩ за всеки 30-годишен период от 1928 г. насам, фондовият пазар бие годишната инфлация с поне 4 процентни пункта, а обикновено със 7.

Притежанието на имот може да ви помогне да увеличите богатството си с времето. Плащането на ипотеката е един вид принудително спестяване, а ръстът на цените (когато го има) ще ви помогне да увеличите богатството си.

„Писна ми да хвърлям пари на вятъра за наема"

Наемането обикновено е по-евтино от притежаването на жилище. В големите градове и особено в централните части, е доста по-евтино, което обезсмисля купуването. Покупката в тези райони често значи и доста пренаселен квартал и натоварено движение.

Всъщност, когато плащате наем, вие не хвърляте пари на вятъра. Разменяте ги за място за живеене. Също така, получавате гъвкавост и свобода - неща, които жертвате когато закупите жилище.

Когато сте наемател, то собственикът, не вие, е отговорен за основната поддръжка и поправките по самата сграда. Ако кварталът стане неприятен за живеене или си загубите работата, може да се преместите.

Разбира се, може да сте изправени и пред нарастващи наеми и своеволни собственици. В същото време, собствениците са изправени пред повишаващи се данъци и разходи за поддръжка с остаряване на жилището и сградата, както и неразбрани съседи.

Да се преместиш е досадна задача, но ако си собственик, ще бъде и доста скъпа, и отнемаща време. Намирането на купувач може да отнеме месеци. Разходите по продажбата и пренасянето може да достигнат сериозен процент от стойността на имота.

С други думи притежанието на имот е като женитбата, а наемането е като да живееш просто с някой. Уверете се че сте готов да се обвържете с жилището, преди да изоставите живота си на наемател.