Необходимо е да бъде въведена задължителна застраховка към трети лица за всички плавателни съдове, включително и малките, защото една малка лодка може да преобърне яхта, която струва милиони.

Това коментира днес председателят на българската асоциация на яхтените пристанища Лъчезар Братоев, който участва в конференция на тема "Държавна политика за подпомагане на яхтения бизнес" във Варна.

Според него тя трябва да е нещо като задължителната "Гражданска отговорност" или "Зелената карта" при автомобилите.

Братоев посочи, че без такава застраховка български плавателен съд например може да бъде арестуван в Гърция. В момента няма изискване за такава застраховка. Той бе категоричен, че ако бъде въведена, "Морска администрация" няма да издава необходимите документи за плавателен съд без нея.

Председателят на асоциацията коментира още, че проверките на собствениците на яхти от ДАНС ще накарат хората да се откажат от българското знаме и да се регистрират под офшорен флаг.

"Това, че човек е платил примерно един милион лева за яхта, означава, че е платил и данъци за тези пари в държавата, каза той. Според него правилният ход е мотивирането на хората да регистрират яхтите си тук. При офшорния флаг страната няма полза, защото не се знае кой е собственик, нито колко пари и дал за яхтата си", допълни той.

Братоев каза още, че след приключването на проверката на ДАНС трябва да бъдат оповестени публично резултатите и да се види при колко от собствениците има нарушения. На тези, които не са в нарушения, трябва да бъде поднесено извинение, посочи той.

По-късно днес около 35 вносители на яхти в страната ще създадат Асоциация на вносителите на яхти. Целта на новата организация е решаването на общи проблеми, каза още Братоев.
Източник: БТА, БГНЕС