Министерството на отбраната на Русия планира да построи 52 хил. жилища за руските военноморски сили до края на 2010 г., пише Lenta.ru. Съобщението беше направено от директора на държавното управление за публични капиталови разходи към министерството - Юрий Станков в ефира на радио "Эхо Москвы".

Вече са подписани 20 договора, предвиждащи строителството на 24 хил. жилища, като според изчисленията военните се нуждаят от поне 90 хил. нови жилища - допълва още Станков.

В допълнение на това, за 18 000 жилища военнослужещите ще получат ваучери, позволяващи им да влязат в тях като собственици.

Други 20 000 жилища са придобити със средствата от продажбата на военни обекти, земя, и техника. За периода януари-март руското военно министерство е придобило общо 4 000 жилища, а през юни са обявени 50 редовни търга за 4 375 жилища из цялата страна.

Като цяло, през тази година Министерството планира да придобие около 45 400 жилища.

За програмата за осигуряване на жилища за воннослужещите в Русия правителството е отпуснало за 2 г. близо 65 млн. долара., а за строителство се предвиждат близо 22 млрд. долара