С влошаването на икономическата ситуация в света и Европа, на собствениците на търговски площи се оказва значителен натиск от страна на наемателите за понижение на нивата на наемите, сочи доклад на CB Richard Ellis.

Индексът следящ нивата на офис-наемите на консултантската агенция в страните от ЕС е регистрирал понижение от 3.6% за първото тримесечие. В същото време, нивата на наемите са на около 6.5% от пика им през изминалата година.

Понижение е наблюдавано на всички европейски пазари, като известна стабилност е регистрирана в големите европейски градове като Франкфурт и Милан.

Нивото на незаетите площи се повишава в условията на слабо търсене и излизането на нови площи на пазарите в европейските страни, които са нараснали с около процентен пункт за последната година.

В резултат на това специалистите прогнозират по-нататъшно понижение в нивата на наемите на търговските площи на основните европейски пазари.

Наемателите също се опитват да намалят максимално своите разходи следствие на негативната макросреда и прибягват до преговори с наемодателите.

Тези чийто договори изтичат са изключително агресивни и често ако условията им не бъдат приети прекратяват своите договори и търсят други места където да се позиционират в условията на голям избор.

Инвеститорите насочват своето внимание към два основни факта в момента, качеството и очакванията си за приходи и доходи.

Подобна силна роля при преговорите с наемодателите, имат наемателите в много европейски страни в момента и те не се колебаят да я използват.