Фирмите започнаха да гледат на гратисния период на кредита като превантивна мярка срещу кризата. От небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити Кредитекс коментират, че по този начин бизнесът се презастрахова за евентуални финансови затруднения в следващите месеци. Основното предимство на гратисния период са по-малките погасителни вноски, които фирмата плаща през един първоначален срок, съобщиха за Profit.bg от компанията.

Гратисният период е подходящ при ипотечни кредити с цел инвестиция, тъй като, за да се реализира вложението например в ново помещение или оборудване, е необходимо време. Докато инвестицията започне да генерира печалба, е добре за фирмата да плаща по-ниски погасителни вноски. Така средствата от текущата дейност се насочват за разработване на инвестицията, вместо за погасяване на кредита, поясняват от Кредитекс.

В момента на пазара на бизнес ипотечни кредити най-разпространен е гратисен период от 12 месеца. От дружеството предлагат срок до 24 месеца.

По време на гратисния период фирмата изплаща само лихвата по ипотечния кредит, без да прави вноски по главницата. Недостатък за фирмата при този вариант е по-голямата крайна сума, която се връща. Много случаи от практиката на небанковото дружество за бизнес ипотечни кредити обаче показват, че чрез заетите средства фирмите успяват да съкратят разходи и да увеличат печалбата си. Това компенсира по-високите вноски по кредита, които се правят след гратисния период.

Наскоро клиент на дружеството получи ипотечен кредит с гратисен период за 12 месеца. Фирмата за производство на хляб, която до момента работеше в две отделни помещения, вложи средствата от заема в закупуване и ремонт на ново по-голямо пространство, както и в по-модерно оборудване.

През първите месеци на инвестицията, когато се нуждаеха от повече оборотни средства за развиване на дейността си, хлебопроизводителите използваха гратисен период по кредита. След това чрез новия начин на производство успяха да съкратят логистичните разходи и да увеличат печалбата си. По-високите приходи от производството надвишиха многократно оскъпяването на кредита, заради използвания гратисен период.

Пример: При бизнес ипотечен кредит в размер на 100 000 лв. за срок от 10 години, при лихва от 11.70%, без гратисен период, анюитетната вноска е 1 417 лв. При ползване на гратисен период от 12 месеца, вноската е 975 лв. - или месечно се "спестяват" 442 лв., които влизат обратно в развитието на бизнеса.