Основните фундаментални новини от Еврозоната през изминалите дни показаха, че Секторите на услугите и промишлеността се свиват с най-слаби темпове за последните 8 месеца. Същевременно германските инвеститори са песимистични за текущите условия, но нараства оптимизмът им за бъдещето. Еврото бе подложено на стабилно и агресивно рали спрямо основния си конкурент - долара.

Катализаторите за това рали се развиваха във времето: от риск, свързан с насрочени събития, до общ пазарен сентимент до спекулации относно състоянието на кредитните пазари в САЩ. Въпреки това, когато доларyt бъде изваден от уравнението, наистина ли еврото е толкова силно, колкото предполага EUR/USD? Поглеждайки кросовете, единната валута поскъпваше спрямо тези валути, чиито икономики се борят да запазят стабилност и поевтиняваше към високодоходните валути. Това може да се приеме за сигнал, че на пазара има общи пазарни положения и фокусиран върху еврото фундамент; и също така че пазарът ще следва тази линия, която има по-силно влияние във времето. Гледайки напред към идната седмица, има няколко фактора, които могат да изиграят важна роля, в това число спекулациите относно монетарната политика, прогнозите за ръста и стабилността на кредитните рейтинги на държавите. Кой от тях ще има най-голямо влияние върху стойността на еврото?

Като вземем предвид пазарната реакция след свалянето на кредитния рейтинг на Великобритания от Standard & Poor's миналата седмица, това е факторът с най-голям потенциал за въздействие. Британският паунд поевтиня рязко веднага след обявяването на новината, но реалната реакция бе за долара, тъй като се засилиха опасенията за нестабилността на кредитния рейтинг на САЩ, като се има предвид бюджетния дефицит и спасяването на банките, което надува нивата на задлъжнялостта. За най-голямата икономика в света дори пасивна заплаха за сваляне на кредитния рейтинг е от голямо значение (тъй като нейните активи са базата за безрискови инвестиции); но каква е опасността за Еврозоната? Спекулациите са трудни за следване; но при подходящи условия, заплаха за кредитния рейтинг за Еврозоната може значително да подкопае основите на единната валута.

Със загубата на статута на сигурно убежище за САЩ, мнението за Великобритания като финансово нестабилна и невижданата рецесия в Япония, Еврозоната се смята за една от най-сигурните развити икономики. Разрушаването на тази представа може бързо да подкопае доверието в икономиката и нейните активи. Въпреки това, трябва да вземем предвид колко реална е тази заплаха. Според данните от Евростат, съотношението на правителствен дълг към БВП към края на 2008 е 69.3%. Още повече вече видяхме сваляне на индивидуалните кредитни рейтинги на Гърция, Испания, Ирландия и Португалия. В глобален аспект политиците се опитват да стабилизират върлуващата световна рецесия и да запечатат остатъчните ефекти от финансовата криза, но като цяло всички икономики са изложени на риск.

Друг потенциален фундаментален катализатор за продължаване на поскъпване на еврото е паричната политика. Докато основното лихвено ниво в Еврозоната е доста под това в Австралия и Нова Зеландия, едно от предимствата на Еврозоната е че там лихвите се считат за относително стабилни - поне доскоро.

На последното заседание на ЕЦБ лихвите бяха свалени за пореден път до 1.00% и управляващите направиха с неохота първата стъпка в посока на неконвенционалните мерки за покупка на покрити облигации. Прогнозите сред официалните представители на политическата власт варират в широки граници от това дали централната банка е направила достатъчно до това дали не са в началния етап на кризата. Разнопосочните коментари ще продължават да разцепват на лагери пазарите и ще засилват волатилността, и колкото по-силни са призивите за допълнително сваляне на лихвите и разширяване на политиката на количествено облекчаване, толкова по-тежък ще е удара върху еврото.

Трети потенциален фундаментален катализатор за еврото през следващата седмица са насрочените за изнасяне икономически данни. Списъкът на анонсите е значителен и може както да засили краткосрочната волатилност, така и да доразвие горепосочените теми. Относно пазарния сентимент ще видим изследванията на института IFO и стойностите за потреблението от GfK. Прогнозите за ръста на БВП в Германия ще бъдат последвани от данните за заетостта и индекса Retail PMI в Германия. Също така ще бъдат изнесени стойности за инфлацията на потребителските цени в Германия и Еврозоната, които въпреки че не се очаква да имат особено въздействие на пазара, могат да променят прогнозите за лихвените нива.

Александър Николов, Head of Trading&Analyses, City Capital