Китай продължава да купува рекордни количества щатски държавни ценни книжа, независимо от изказаните опасения от Пекин за срив на долара, информира Reuters, позовавайки се на публикация на електронното издание на Financial Times.

В статията се цитират китайски и западни длъжностни лица в Пекин, които казват, че Китай е попаднала в "доларов капан."

Според Financial Times Китай почти няма друг избор освен да продължи да налива голяма част от нарастващите си резерви в щатски държавни облигации, които остават единственият достатъчно голям и ликвиден пазар, който може да поддържа огромните покупки.

"Статията във FT вероятно е засилила увереността на собствениците на щатски държавни облигации, които се притесняваха от потенциални разпродажби от страна на други играчи, на фона на спекулациите за понижаване на рейтинга на САЩ," смята Ясутоши Нагай, старши икономист в Daiwa Securities SMBC.

Доларовият индекс, който изчислява стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, падна до петмесечен минимум в края на миналата седмица, поради опасенията, че правителството на САЩ може да загуби AAA рейтинга си.

Китайската държавна служба, която се занимава с валутната търговия, не е променила фундаментално стратегията си да насочва по-голямата част от нарастващите си резерви в чужда валута към щатски държавни облигации, казват от FT, цитирайки западен консултант запознат с начина на действие на службата.

Трейдърите от службата са много негативно настроени към британския паунд поради очакванията за нов спад в стойността на британската валута, но са в неутрална позиция спрямо еврото и с бичи настроения спрямо австралийския долар.