Наемането на офис площи във Великобритания е отчело драстичен спад през първото тримесечие на тази година вследствие на негативното влияние на кредитната криза върху търсенето, съобщи Дигли Флаур, изпълнителен директор на CBRE.

Флаур подчерта, че офис пазарът на Острова, и по-специално в Лондон, е един от най-тежко засегнатите в сравнение с останалите големи градове в Европа, като нивото на незаетите офис площи се е понижило между 15 и 50% за последните 18 месеца.

Въпреки че Лондон се оказа незащитен от настъпилите промени във финансовия сектор в световен мащаб, спомени от предишни световни икономически забавяния сочат, че градът винаги е успявал да се възстанови бързо, допълни още Флаур.

Една от най-важните предпоставки за това е, че Лондон винаги е бил един от най-големите бизнес и финансови центрове в света. Независимо от икономическото положение в световен мащаб инвеститорите винаги са разчитали на сигурността на британските банкови институции.

Според официалните данни, банките и другите финансови институции са били наематели на 32% от всички офиси в британската столица в периода 1984 - 2008 г.