Международната рейтингова агенция Moody's Investors Service е поставила под наблюдение с вероятност за понижаване рейтингите за финансова стабилност на Банка ДСК и Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Рейтингът за финансова стабилност на ДСК D+ и този на ПИБ, който е D, са били поставени под наблюдение поради вероятното влошаване на оперативната среда в България, се казва в изявление на рейтинговата агенция. Moody's понижи дългосрочния рейтинг на ДСК в местна валута от Baa1 на Baa2 и го постави под наблюдение за евентуално бъдещо намаляване, след като понижи рейтинга на собственика на ДСК унгарската OTP Bank.

С навлизането на икономиката в рецесия вероятността от корпоративни фалити нараства и това може да доведе до увеличение на загубите от портфейлите с корпоративни кредити на банките, според Елена Панайоту, главен анализатор на Moody's за банките. "Лошите кредити в портфейлите с потребителски заеми на банките също се очаква да нараснат, като това ще бъде отражение на по-високата безработица и падащите цени на жилищата, което се дължи основно на намалялото търсене от страна на чуждестранни инвеститори.

България може да привлече с една трета по-малко чуждестранни инвестиции през тази година в сравнение с 2008 г., тъй като финансовата криза принуди инвеститорите да бъдат по-предпазливи към развиващите се икономики, заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев на 22 май.

Агенцията очаква 4 млрд. евро чуждестранни инвестиции тази година, според Сталев. Чуждестранните инвестиции бяха на стойност около 6 млрд. евро през 2008 г.

През първото тримесечие на 2009 г. икономиката на България отчете свиване за първи път от 11 години, след като световната финансова криза повлия на инвестициите, промишленото производство и търговията.

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 3.5%, в сравнение с 3.5% ръст за четвъртото тримесечие на 2008 г.

Централната банка намали прогнозата си за икономиката през тази година между ръст от 0.6% и свиване от 2%. Международният валутен фонд прогнозира на 22 април, че икономиката на страната ще се свие с 3.5% през настоящата година, докато от Европейската комисия очакват свиване от 1.6%.

Вижте още: Moody's понижи перспективата на банковата ни система