Банкрутът на инвестиционна банка Lehman Brothers Holdings Inc, най-големият в историята на САЩ, предизвика противопоставяне между британските и американските клонове на компанията, пише "Уолстрийт Джърнъл".

Американските подразделения на Lehman ще се обърнат днес в съда с молба да се утвърдят международните стандарти на координирана процедура на банкрут за всички дъщерни компании на банката във всички страни по света. Привържениците на единния международен протокол подчертават, че тази инициатива трябва да приближи завършването на съдебните процеси. В случай на индивидуални сценарии за всяка страна процедурата по банкрута на Lehman може да се забави с години.

Към протокола вече се присъединиха конкурсните управляващи на Lehman в Хонконг, Сингапур, Германия, Люксембург и Австралия. Документът няма да има задължителен юридически характер извън пределите на САЩ, но може значително да опрости процеса, пише изданието. Но конкурсните управляващи на британската Lehman твърдят, че по отношение на европейските поделения действат местни правила и за тях са от първостепенна важност интересите на кредиторите. Спорът е важен за по-нататъшния ход на делото, тъй като към момента на обявяването на банкрута британското поделение на Lehman притежаваше една трета от активите на групата, които се оценяваха на стойност 630 милиарда долара.

Източник: БГНЕС