От близо 33 млн. декара обработваема земеделска земя в страната ни, само половината има правно основание за ползването, заяви Радослав Манолов, изпълнителен директор Адванс Терафонд.

Останалите са ползвани без да се потърси съсобственика на земята. Практиката е такава, че се сключват договори с арендатори, те я обработват, а впоследствие казват, че не са я обработвали и отказват да платят, допълни Монолов.

Собствениците не могат да получат своята рента, а по-лошото е, че държавата насърчава недобросъвестните арендатори, като им предоставя субсидии. За изминалата година подобни субсидии възлизат на около 400 млн. лева.

Част от земеделските производители не могат да си направят сметката, други смятат, че всичко е безнаказано, трети са фалирали, коментира Манолов.

Това, което трябва да се направи е да се прилага законът и отношенията между собственик и ползвател да се вдигнат на ново ниво, където да има равнопоставеност. Това включва и промени в закона за арендата, който може да се определи дори като морално остарял.

На подобни недобросъвестни платци обаче, ще се търси сметка, като се използват всички лостове на правната ни държава.

Отказите да се плаща са свързани най-често с това, че не са успели да влязат да обработват землищата. Тази претенция се заявява 18 месеца след началото на годината, като това са аргументи целящи да не плащат. До момента арендаторите са свикнали да не плащат. Краде се от кооперациите, изписват се суми и т.н, коментира Манолов.

Трябва да се защитават интересите на всеки един собственик в районите. Промените в закона за арендите са наложителни. Законът който действа е със сгрешена философия, според Борислав Петков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Доминиращи са правата на ползвателите. Тези на собственика са малко и почти няма способи и лостове да защити своята собственост, когато не се спазва договорът. Един от абсурдите в закона е това, че например ако държавата отчисли земя, арендаторът има право да заведе иск срещу собственика.

В същото време като неуместна се сочи намесата на държавата в частно правните отношения по повод на предложения за изменение на закона на арендата, целящи да ограничат правото на арендатор да обработва над 15 000 дка. земя. Промените в закона трябва да се правят заедно с браншовите организации.

Проблемите с европейските помощи на единица площ са в резултат на неясна правна рамка. Общинските власти са основен елемент в отношенията между ползвателите и собствениците.