Общата стойност на сделките по продажба на по-евтини жилища в Москва от началото на кризата, започнала през есента на миналата година, се е понижила с 1.5 пъти, каза по-рано днес на прес-конференцията на FGU " Федеральный центр ценообразования в строительстве и промышленности строительных материалов" - Евгени Ермолаев.

Още по-сериозно е положението при луксозните жилища в руската столица.

"Според данните от мониторинга, поставен върху стойността на сключените сделки с луксозни жилищни имоти в руската столица от началото на кризата става ясно, че понижението е между 2 и 3 пъти," казва още Ермолаев.

Според Ермолаев, позовавайки се на данни от неговата служба, която се занимава с ценообразуването на жилищния фонд в град Москва, един от най-важните фактори възпрепятстващи развитието на жилищния пазар в страната като цяло, е голямата разлика между декларираната цена на квадратен метър на самия имот спрямо цената, на която се сключва самата сделка.

"Ако преди кризата тази разлика беше в границите на 10%, в момента, в някои случай може да достигне до 200%," - става още мнения на експерта.

Сигурен показател за стабилизирането на руския жилищен пазар е постепенното намаляване на разликата между декларираната цена на квадратен метър жилищна площ с реалната цена, на която се осъществява самата сделка.