„Наскоро, вследствие на забавянето на икономиките паради световната финансова криза, са били понижени рейтингите на редица банки и държави", коментира Елена Панайоту, представител на рейтинговата агенция Moody's, по повод вчерашната информация за поставения под наблюдение рейтинга на Първа инвестиционна банка.

Наскоро са намалени рейтингите на редица държави. Поради финансовата и икономическа криза, която се отразява и на България, рейтингите на други банки, опериращи на територията на страната, са били занижени от Moody's.

В момента рейтингите на ПИБ са сложени под наблюдение, което според процедурите на Moody's ще продължи три месеца, поясни Елена Панайоту. След съответния финансов анализ и изтичане на този срок ще бъде изнесено окончателното становище на рейтинговата агенция.

От рейтинговата агенция съобщиха за по-голяма яснота, че слагането под наблюдение не означава задължително понижаване на рейтингите.

След изтичане тримесечния период и на база на актуалните финансови резултати и в зависимост от икономическата среда към този момент, рейтингите биха могли дори за бъдат задържани на същото ниво или повишени.

Още: Moody's може да намали рейтингите на Банка ДСК и ПИБ
ПИБ предлага инвестиционни диаманти
ПИБ с по-добри условия по картата Visa-Vivatel