Археологически работи могат да забавят с 2 години строителството на офис сградата "Охта Център" в Санкт Петербург, планирана да бъде офис на Газпром, пише РИА Новости.

При направените разкопки за поставяне на основите на небостъргача беше открита кула от шведската крепост Ландскрон от 15-ти век и част от крепостта Ниеншанд от 17-ти век, както и останки от неолитни селище, съобщи ръководителят на разкопките Пьотър Сорокин.

"Планираме да направим пълно проучване и анализ на археологическия обект за 2 години, въпреки че строителната компания ни дава една " - обясни Сорокин пред журналисти и добави, че от 2006 г. когато започнаха по-мащабните разкопки, е постигнат голям напредък и са изследвани повече от 60% от местността.

"Охта Център" се намира в близост до река Нева. Височината на сградата предизвика редица критики заради непосредствената й близост с историческия център на Петербург, обявен за паметник на културата на ЮНЕСКО.

Според първоначалните планове инвестицията за построяването на новата офис сграда - 2 млрд. долара щеше, да бъде разпределена между властите на Санкт Петербург и "Газпром" в съотношение 49 към 51%, като в края на миналата година градското правителство се отказа от своето участие.