Началното жилищно строителство в Румъния е продължило да се понижава, вследствие на високите лихви и кризата в сектора на недвижимите имоти в страната.

Показателят е регистрирал понижение от 21.1% на годишна база през април след спада му от 17.7% месец по-рано, отново на годишна база, според данни на националната статистика в страната.

На месечна база началното жилищно строителство в северната ни съседка се е понижило с 6.7%, според данните.

Икономиката на Румъния изпитва сериозни затруднения, вследствие на финансовата криза, обхванала цяла Европа.

През първото тримесечие на годината румънската икономика е спаднала с 6.4% на годишна база, следствие на ограниченото кредитиране от страна на финансовите институции. Високите нива на лихвите също затрудняват потенциалните купувачи на недвижими имоти.

Ръстът на частното кредитиране се е забавило до 23.1% на годишна база през март, в сравнение с 30.7% през февруари и от пика му от 64% през юни миналата година.

В същото време значително се повишава делът на просрочените кредити в страната, който нараства близо три пъти.

Министър-председателят на страната Емил Бок обяви вчера, че правителството ще подпомогне финансовия пазар с близо 1 млрд. евро за купувачите на първо жилище.

Националната банка на страната повиши нивото на лихвите седем пъти за последните 18 месеца, след като ги намали два пъти през тази. Лихвите в Румъния са сред най-високите в ЕС при ниво от 9.5%.