Цените на жилищата във Великобритания могат да се понижат с повече от 14% до края на тази година, вследствие непрекъснато нарастващата безработицата, според прогнози на Jones Lang LaSalle.

Брокер от Чикаго очаква още 3% спад до следващата година, след което на пазара ще настъпи ръст, според него.

В началото на тази година Jones Lang LaSalle прогнозира спад в цените на жилищата на Острова през тази година с над 15%.

Понижението на цените се забави през последните три месеца до края на април, по данни на Националната строителна асоциация.

Много от брокерите на недвижими имоти са на мнение, че връщането на цените на жилища в Лондон към нормалните им нива ще стане до началото на Олимпийските игри през 2012 г.

Цените на жилищата в британската столица се очаква да се повишат през втората половина на следващата година, или от 3 до 6 месеца преди останалата част на страната. Според данните цените на жилищните имоти са спаднали с около 28% от пиковите си стойности от 2007 г.

Цените на най-луксозните жилища в Централен Лондон, които спаднаха с 22% за последната година до края на март, може да спаднат с още 18% до края на 2009-а в резултат на световната финансова криза.