Пазарът на недвижими имоти у нас се промени в условията на финансова криза, но това е напълно нормално въз основа на историята на пазара ни, коментира в интервю за Profit TV Татяна Емилова, мениджър отдел жилищни имоти в Colliers International.

Наблюдавахме едно много голямо повишение в цените в миналото, в порядъка между 15 и 30% на всеки шест месеца. Достигнахме момент на насищане и успоредно с това, световната криза също ни помогна да минем към един нов етап, който може да се определи като оздравителен.

От началото на годината много проекти, които са на пазара и не допринасяха за качествено развитие, започнаха да изостават от развитието си. Това което ще предопределя пазара са качествените проекти с добри локации.

Това, което се наблюдава в София от началото на годината до края на март, е едно понижение на цените, базирано на офертни цени и обхваща всички райони. Средното понижение е 6%, едно доста балансирано такова на фона на драстичното повишение.

Има райони с по-силен спад на цените и това са такива, където се наблюдаваше неразумно ценообразуване. Цените се образуваха на база това на какво ниво е продал съседа. Имаше ситуация, при която инвеститорите залагаха много големи печалби. Там се отчитат тези спадове.

В Докторска градина например, имаме спад от 15%. Там обаче има ограничено предлагане. В Бояна имаме среден спад на офертните цени от 10%. При самите преговори се наблюдава още един известен спад на цената докато се стигне до сделка, коментира Т. Емилова.

Затрудненото финансиране е донякъде причината за намаляване на обема на сделките. Първоначално имаше известна паника от страна на клиентите. Друг фактор обаче, е притеснението какво ще се случи с цените. Този период обаче отмина и в момента отново има търсене.

Голяма част от сделките преди години бяха спекулативни, с инвестиционна цел. В момента обаче, пазарът се движи от хора, които търсят жилища, за да живеят в тях.

Относно покупките на зелено е нормално да има отлив. В близките няколко години много хора останаха разочаровани. Те платиха известни суми, но не останаха доволни от това, което получиха, заради голямо закъснение и по-ниско от очакванията качество.

Нормално е в момента хората да предпочитат жилище, което могат реално да видят. Хората купуват вече средата, това което ги заобикаля, инфраструктурата и др. От друга страна, финансовите институции кредитират, но при по-консервативни условия. Важно е за тях къде е имота, кой е строителят и т.н.

Първото нещо, което Colliers съветва клиентите си е да се информират и винаги да вземат решение въз основа на информация. Така бе създаден сайтът на консултантската компания, където може на едно място да се намери много полезна информация.

Цялото интервю с Татяна Емилова от Colliers International можете да видите тук.

Още: Най-големите проекти във Варна
20-те най-големи проекта в София