През тази година износът на ток на България може да намалее с 30-40 на сто в сравнение с 2008 г., каза днес във Варна изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян. Той взе участие в международната ядрена конференция БУЛАТОМ, посветена на националната, регионална и световна енергийна сигурност.

Папазан коментира, че все още трудно могат да се правят прогнози какъв точно ще бъде спадът на износа. Той обаче бе категоричен, че намаление ще има, което ще се отрази и на приходите на дружеството, които според него може да се свият наполовина.

НЕК ще ограничи инвестиционните и ремонтните разходи, посочи Папазян. Според него предварително планираните инвестиционни разходи на дружеството за тази година са 290 милиона лева, а за ремонтни и разширение на мрежата са заложени 55 милиона лева. Най-вероятно средствата ще намалеят със 70-80 милиона лева.

Все още не са ясни условията, по които Русия би отпуснала заем на България за построяването на АЕЦ "Белене", коментира изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Галина Тошева. По думите й в момента основната задача е да бъде структурирано финансирането на проекта. Прогнозата на Тошевабеше, че параметрите на заема, който ще тегли страната за атомната централа, ще бъдат уточнени до края на годината.

Графикът предвижда АЕЦ "Белене" да бъде готов през 2014 година, припомни Тошева. По думите й до тогава няма да има проблеми с енергийния баланс на страната.

Източник: БТА