Швейцария и Дания подписаха споразумение, прокарващо пътя за премахването на банковата тайна в случаи, в които има подозрения за укриване на данъци, съобщиха днес швейцарски медии, цитирани от ДПА.

От 1934 г. банковата тайна в Швейцария е скрепена със закон, но глобалният икономически спад увеличи натиска върху т. нар. данъчни убежища да започнат да разкриват поверителна информация за клиентите си.

Споразумението ще бъде изпратено на швейцарските кантони и на Федералния съвет (правителството на Швейцария) преди да бъде представено на парламента на страната за одобрение.

Правителството даде да се разбере, че ще подложи споразумението на референдум според правилата на пряката демокрация в страната.

Според информации в медиите Швейцария е подписала подобно споразумение и с друга страна, най-вероятно членка на ЕС, въпреки че информацията за него се пази в тайна.

Швейцария и други държави, които са приели закони за банковата тайна, са подложени на натиск от Групата на двайсетте (Г-20) водещи икономики да увеличат административното сътрудничество по данъчни въпроси в съответствие с механизмите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), отбелязва ДПА.

Източник: BTA