Румънската компания Евроинс Румъния, която е част от застрахователния бизнес на Еврохолд България, влезе в челната десетка на застрaхователите в северната ни съседка в края на първото тримесечие, информира Business Standard.

Евроинс Румъния отчита най-забележимото развитие на целия румънски застрахователен пазар с годишен ръст от над 207%. Така премийните приходи на компанията скачат до 29.4 млн. евро през първото тримесечие на 2009 г. в сравнение с 9.59 млн. евро за същия период година по-рано.

Компанията също така става и лидер в сегмента гражданска застраховка в сравнение с десетото си място в края на първото тримесечие на 2008 г.

В същото време контролираната от Generali PPF Holding Ardaf, изпада от пето на 11-то място.

Това са и най-важните промени сред водещите застрахователи в Румъния през първото тримесечие.

Astra Asigurari и BCR Asigurari също регистрират значителен ръст в премийните приходи, което им позволява да се присъединят към десетте най-големи играчи в застрахователния сектор. Euroins, Astra и BCR Asigurari в по-горния пазарен сегмент отчитат ръст в брутните премийни приходи за периода януари-март 2009 г.

"Развитието на Евроинс Румъния е естествена последица от стратегията, приета през миналата есен, когато първите признаци на икономическата криза започваха да се усещат в Румъния. За нас беше очевидно, че дейностите ни, свързани с корпоративни клиенти, ще отчетат спад и единствената възможност остава сегментът на дребно. Още повече, ние имахме предимство нашият бизнес да не зависи от банки и лизингови компании," казва генералният мениджър на компанията Андрей Глувацов.

Още по темата:

Евроинс очаква печалба за второто тримесечие

Еврохолд се цели към 5% застрахователен дял в до 10 страни