Имахме късмет с кризата, тя дойде по-късно и по-рано свършва, коментира Страхил Иванов от имотната агенция Явлена на пресконференция на тема "Свърши ли спадът?". Първите сериозни ефекти от кризата регистрирахме през септември миналата година, а през март тази година казахме, че кризата, като дъно вече е приключила, допълни Иванов.

Става въпрос обаче, за кризата не като цени, а като брой сделки и оборот. През последните три месеца до май броят на сделките с имоти са нараснали близо два пъти в сравнение с дъното регистрирано през трите месеца между януари и март.

За посочените три месеца има ръст на 34% на обажданията по телефона и интернет. За същия период има и повишение на годишна база с 15%.

При следващия показател има 41% ръст по отношение на огледите в сравнение с декември-февруари. На годишна база повишението е 31%. Това е един изключително сериозен интерес, който се натрупа и се очаква да доведе до ръст на сделките.

До голяма степен съдействие оказа и стабилността на българската икономика. Докато БВП в Латвия се понижи с 29%, а в Русия с 13.5%, спадът у нас бе от едва 3.5%. Нашата икономика бе по-подготвена.

По брой сделки, първото тримесечие на 2009 година е равно на първо на 2003 г., когато стартира развитието на пазара. Броят на разрешенията през първото тримесечие е равен на този от четвъртото на 2006 година.

Очакванията са за корекция на цените на имотите надолу, където има надценяване. В манастирски ливади например, при 700-900 евро за кв. м. продажни цени, тези които продават на 1000-1100 без да предлагат допълнително качество ще са подложени на корекция.

Намаляването на цените е около 20%, факторите, които образуват цената на един имот са цената на земята и на строителството. Цените на земите регистрираха спад, на някои места до 50%. Строителството също регистрира понижение с около 15% или цялостно се отчита спад с около 20%.

Защо няма да поевтиняват?

Имотите не могат да падат под своята себестойност и това е една от причините, за това те да не поевтиняват повече, според Васил Шопов, собственик на строителна компания.

На второ място, макар и при затегнати условия, в последните два месеца има оживление на кредитния пазар.

Трето, каквито и цени да се обявяват, в крайна сметка в основните градове и столицата, те ще са ниски в сравнение с тези от Източна Европа, включително и по отношение на Балканите.

На следващо място, населението разполага с между 3 и 4 млрд. евро спестявания, които няма как непрекъснато да стоят пасивни.

Данъчната ставката от 10% ни прави шампиони в Европа и изключително привлекателни за инвеститорите. Съживяване на пазара отчитат всички, особено през май, като то се наблюдава от април.

Очакваният срив на имотния пазар не се състоя и няма да се състои, допълни Шопов. Понижение от 20-30% в определени сегменти не е показателно. Качествените жилища с добра инфраструктура не поевтиняват.

И на последно място, трябва да се има предвид, че след криза, обикновено има тежка инфлация. Инвестицията в имотния пазар е най-сигурната гаранция за съхранение на спестяванията на хората. Пазарът се влияе изключително от психологическите ефекти. Очакват се положителни сигнали.