Стойността на овърнайт депозитите на търговските банки в Европейската централна банка (ЕЦБ) е нараснала почти двойно в сравнение с осеммесечния минимум, отчетен в сряда, информира Reuters.

По данни на ЕЦБ овърнайт депозитите са били на стойност 22.987 млрд. евро на 27 май, което е доста над 11.963-те млрд. евро, отчетени в сряда. Това беше и най-ниското ниво, откакто кризата започва да се засилва през септември.

След засилването на проблемите банките внасят огромни суми в ЕЦБ, предпочитайки сигурността на централната банка пред това да ги отпуснат като кредити на други търговски банки. Количествата обаче намаляха рязко през последните седмици, което предполага, че в момента из паричните пазари циркулират по-малко средства в излишък.

Предстоящите по-дългосрочни операции по кредитиране от страна на ЕЦБ при новата лихва от 1.0% може да промени това.

През януари овърнайт депозитите достигнаха рекордно ниво от 315 млрд. евро, но количествата постепенно намаляха, след като напрежението спадна, банките осъзнаха по-добре нуждите си от финансиране, а ЕЦБ промени правилата си за кредитиране, за да обезсърчи масовото депозиране.

От ЕЦБ също така съобщават, че банките са взели овърнайт заеми на стойност 79 млн. евро от кредитната линия на финансовата институция, в сравнение със 70 млн. евро преди това.

ЕЦБ намали разликата между основните си лихвени проценти от 100 на 75 базисни пункта от 13 май.

Лихвата по овърнайт кредитите падна до 1.75%, от 2.25%, докато лихвата по депозитите остана непроменена на ниво от 0.25%. ЕЦБ намали основната си лихва до 1%.