Ако не бъде субсидирано, българското земеделие ще загине, смята земеделският министър Валери Цветанов. Той коментира това в отговор на журналистически въпрос има ли опасност да бъдат прекратени държавните доплащаня, каквито предложения има от страна на някои български политици.

Според министър Цветанов "в условията на глобален и свободен европейски пазар, без национални доплащания земеделието ни е приключило". Ако субсидиите бъдат ограничени, продукцията, която влиза отвън, ще ликвидара българските производители, коментира още Цветанов.

На конференция за първата година от прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. министър Цветанов отчете, че световната икономическа криза не е засегнала сериозно сектора. Направено е всичко възможно всички допуснати грешки с предприсъединителната програма САПАРД да "нямат отношение с програмата за развитието на селските райони, която ще погълне несравнимо по-големи финансови потоци", коментира той.

На въпрос има ли опасност все пак негативните отзиви за действието на програма САПАРД да се отразят върху субсидиите за тази програма, Цветанов припомни, че от общо 3 509 проекта по САПАРД само 180, или 5.1 процента, са били с проблеми. От тях с грешки с икономически последствия за ЕС са 138 или 3.9 на сто.

При тези цифри аз питам "какви бяха тези усилия от страна на българските медии и всички останали да превърнат САПАРД в мръсна дума", коментира земеделският министър. "Четири чифта черни очила трябва да носиш, за да не видиш, че всички постижения от последните четири години се дължат точно на програма САПАРД", добави той.

Източник: БТА