Кредитирането на домакинствата и компаниите в Европа отчита рекордно малък ръст през април, след като банките затегнаха условията, а търсенето на дълг намаля, информира Bloomberg.

Кредитите към частния сектор са нараснали с 2.4% в сравнение с април 2008 г., след като отчетоха повишение от 3.2% на годишна база през март, съобщава Европейската централна банка днес. Кредитите към частния сектор отчитат спад от 0.2% на месечна база, което е третото им поредно понижение. Ръстът на паричния агрегат M3, който ЕЦБ използва като измерител на бъдещата инфлация, е намалял от 5 на 4.9%.

Най-тежката световна рецесия от Втората световна война насам принуди компаниите да намалят инвестициите си и направи банките по-предпазливи по отношение на кредитирането.

ЕЦБ, която намали лихвените си проценти до рекордно ниски нива, този месец заяви, че заеме на банките толкова средства, от колкото имат нужда за период от 12 месеца, и обеща да закупи гарантирани облигации на стойност 60 млрд. евро в опит да съживи кредитирането.

Инфлацията в Еврозоната намалява до нула през май за първи път, показаха данни на Европейската статистическа служба Евростат.

Европейските потребители очакват цените да падат по-рязко в следващите 12 месеца в сравнение с преди месец, което е още едно доказателство за натрупването на дефлационни напрежения в 16-те държави, използващи еврото, показа доклад на Европейската комисия от вчера.